Història

El Centre Parroquial neix el 25 de juliol de 1914, dia de Sant Jaume, per limpuls apostòlic del que fou vicari de la Parròquia Mn. Josep Samsó i Elies, sota el nom de “Patronat Obrer de Sant Isidre” amb la finalitat de d’oferir un espai de trobada per als infants i adolescents d’Argentona, diferent del Fomento Argentonés i la Unión Argentonesa. La funció del Patronat no era merament recreativa, també tenia la funció de difondre els valors cristians i fomentar la unió del jovent del poble.

Van tenir la seva primera seu al número 35 del carrer Gran –on hi ha actualment el bar La Cruïlla-, un lloc on poder aglutinar i entretenir la canalla que sortia de catequesis. El seu primer President seria en Josep Pinart.

El 1917, entra com a vicari mossèn Pius Pallàs, que donarà un gran impuls al Patronat al traslladar-lo al local de “El Recreo” a Cal Guardià. Allà el Patronat hi oferirà cinema, teatre i fins i tot es crearia una banda musical amateur i una secció dels Pomells de Joventut. A partir d’aquell any es començarien a interpretar els Pastorets de forma pràcticament ininterrompuda fins a l’actualitat.

La Guerra Civil va suposar un parèntesis en la trajectòria del Patronat. Que tornaria tímidament al acabar el conflicte l’any 1939, però que no serà fins al 1941, amb les noves instal·lacions a la casa parroquial quan torna amb tot el seu vigor antic. Ara el nom serà el de “Centre Parroquial”, si bé seguint el mateix esperit del Patronat. El primer President d’aquesta nova etapa serà l’Isidre Dangla.

A partir d’aquell moment el Centre reprèn les activitats perdudes de cinema infantil, sardanes i teatre amateur, alternant obres en català i en castellà. El Centre passa a ser pràcticament la única entitat d’esbarjo legalitzada del municipi, era un espai d’aixopluc en temps de repressió contra les llibertats.

El 1953 s’inaugura la pista esportiva del Centre, primer de sorra i amb els anys s’asfaltaria. Aquesta pista va veure créixer i triomfar el bàsquet masculí i sobretot el femení del CIC, arribant a ser campiones a nivell europeu. I no només bàsquet, la pista va permetre veure competicions de handbol, futbol sala, etc. Des de la construcció del nou pavelló municipal l’any 1985 aquesta febre esportiva del Centre va anar traslladant-se a aquest nou espai.

El 1963, sota la presidència d’en Domingo Molist, fruit del relleu generacional dins del Centre, es crea el Local de Joventut, un espai apart dins del Centre per a que les noves generacions poguessin satisfer les seves inquietuds culturals. Fruit d’aquest Local de Joventut en va sorgir la revista El Crit, el grup teatral l’Estruc i el Cine-Club Argentona.

El 1974, sota la presidència de Francesc Ximenes –primer President elegit democràticament de l’entitat-, s’inauguren les obres del nou Centre Parroquial, amb un cinema molt més gran i ben equipat.